Dobrodošli na internetnih straneh wellness-revije Moja kopalnica! >> prijavite se na newsletter

Zimska paleta eteričnih olj


Zima je pravi čas za aromaterapijo! Umaknemo se v svoje domove. Čas poletne razpršenosti, vsakodnevnega počitka na soncu in pogostih odhodov v naravo je za nami. V hladnih dneh je poleg potreb po domačem vzdušju, priporočljiva uporaba eteričnih olj v boju proti gripi, prehladu in vnetju dihal, ki v tem obdobju pogosto doletijo otroke in odrasle. Aromaterapevtka Anamarija PAŽIN MOROVIĆ iz Studia za aromaterapijo Laurus nas je vpeljala v zimsko paleto eteričnih olj...

Za oblikovanje male zimske lekarne so primerna naslednja olja.

Čajevec (Melaleuca alternifolia)

Čajevec ima izrazito protivirusno, antiseptično in protibakterijsko delovanje. Odličen je za zdravljenje vseh vrst infekcij – glivic, herpesa, cistitisa, kašlja...
Čajevec je izreden stimulator imunskega sistema.

Evkaliptus (Eucalyptus globulus)

Evkaliptus je odličen za preventivo in lajšanje prehladov in gripe, osvežuje, olajša izkašljevanje, poglobi dah, olajša dihanje. Ne uporablja se pri otrocih in nosečnicah.

Evkaliptus radiata (Eucaliptus radiata, Sieber ex DC., Myrtaceae)

Evkaliptus radiata ima protivirusno delovanje. Najpogosteje se uporablja za zdravljenje vnetij dihal virusnega porekla, lahko pa ga uporabljajo tudi otroci. Pripomore k zdravju zgornjega dihalnega sistema.

Kajeput (Melaleuca cajuputi)

Kajeput je avstralska rastlina, ki jo imenujejo »beli čajevec« in zraste tudi do 30 m visoko. Deluje proti patogenim bakterijam in virusom, uporablja pa se za zdravljenje otroških dihalnih bolezni. Uporablja se tudi za dihalne infekcije in vse vrste herpesa. Njegovo olje je varno za uporabo.

Limona (Citrus limon)

Limona varuje stene kapilar in lahko vpliva na delovanje jeter. Uporablja se pri dihalnih infekcijah, razširjenih kapilarah in dezinfekciji prostora. Predrami in osvežuje. Olje je fototoksično in se ne sme uporabljati na koži pred odhodom na sonce.

Ravensara (madagaskarski kamforovec, Cinnamomum camphora)

Iz ravensare se pridobiva eno od najčistejših protivirusnih eteričnih olj. Deluje pomirjajoče na centralni živčni sistem. Uporablja se pri gripi, virusnih in dihalnih infekcijah, herpesu, mononukleozi in nespečnosti. Olje je varno za uporabo.

Cimet (Cynnamonum verum)

Cimet deluje dražilno na kožo in se ne sme uporabljati v pripravkih za nanašanje na kožo. Olje je dobro uporabljati v aroma lučki, predvsem v času zimskih dni, ker bo prečistilo zrak in ustvarilo toplo, »božično« vzdušje.

Sladka pomaranča (Citrus sinensis)

Sladka pomaranča se uporablja pri stresu, nervozi in nespečnosti. Če razmišljamo o odišavljenju prostora, predvsem pozimi, je eterično olje sladke pomaranče prava izbira.

Parna inhalacija za dihalne infekcije

Prekuhajte vodo v okrogli posodi, odstavite vodo z ognja in kapnite vanjo eno kapljico eteričnega olja ravensare. Inhalirajte 1–2 min in potem kapnite eno kapljico evkaliptusa radiate. Ponovite postopek do skupaj 10 kapljic. Ne pokrivajte se čez glavo, samo približajte se posodi in vdihnite zdravilne hlape.
Parne inhalacije ne smejo uporabljati astmatiki!

Mešanica za zdravljenje prehlada

Sestavine:

  • 10 ml baznega olja makadamije (okrog ena jušna žlica)
  • 5 kapljic eteričnega olja čajevca ali kajeputa
  • 5 kapljic eteričnega olja ravensare
  • 5 kapljic eteričnega olja evkaliptusa radiate

Premešajte sestavine in jih dvakrat dnevno vtirajte na prsno kost. Pri otrocih je treba prepoloviti količino eteričnih olj, medtem ko količina baznega olja ostane ista.

Topla kopel za krepitev imunskega sistema

Sestavine:

  • 100 g sojine smetane
  • 10 kapljic čajevca
  • 10 kapljic ravensare
  • 10 kapljic limone

Premešajte sestavine, napolnite kad z vodo in stresite mešanico vanjo, tik preden se greste kopat. Pri šolskih otrocih prepolovite količino eteričnih olj, medtem ko količina sojine smetane ostane enaka. Navedene količine eteričnih olj se lahko raztopijo samo v zadostni količini sojine smetane, zato za večje število kapljic ne uporabljajte drugih emulgatorjev, kot so mleko, med, sol... Za dojenčke je dovolj dodati v vodo za kopanje eno žlico mandljevega olja, v katerega ste dali dve kapljici ravensare in eno kapljico čajevca.

Dišeča svetilka za zimsko ugodje

V posodico za vodo na svetilki dodajte:

  • 5 kapljic eteričnega olja cimetove skorje
  • 7 kapljic eteričnega olja sladke pomaranče

In še nekaj napotkov.
Eterična olja morajo biti preverjena, aromaterapevtske kvalitete, osnovna olja pa hladno stiskana. Če bolehate za kakršnokoli kronično boleznijo, se pred uporabo eteričnih olj posvetujte s svojim zdravnikom.