Dobrodošli na internetnih straneh wellness-revije Moja kopalnica! >> prijavite se na newsletter

Aromaterapija


»Če hočemo biti zdravi, se moramo vsak dan skopati v dišeči kopeli in si privoščiti masažo z dišavami«
(Hipokrat, 400 let pr.n.št.)

21. avgust 2012

Aromaterapija je kakršen koli način uporabe eteričnega olja, ki koristi posamezniku. Vrači, ljudski zdravniki in duhovniki so že od nekdaj izkoriščali to delovanje in z njimi zdravili bolezni, širili sposobnost zaznavanja ali prehajali v trans.
Starodavne civilizacije so imele nekatere rastline za svete in so jih namenjali za daritev in hrano svojim bogovom. Aromaterapijo so uporabljali že v prazgodovini v času neolitika, to je pred letom 4000 pr. našim štetjem. V tistem času so rastline hladno stiskali in tako pridobivali maščobna olja. V svetih obredih so uživali razne rastline in gobe, jih metali na vroče kamne in inhalirali pare, ki so povzročale halucinacije in užitke.
Skozi tisočletja pa je človek vse bolj odkrival zdravilne in toksične lastnosti rastlin. Najobsežnejša odkritja moči zdravilnih zelišč pa ima prav gotovo Kitajska. Kitajska medicina povezuje uporabo zelišč za zdravljenje s filozofijo in prehrano, vse troje pa je enako pomembno.
Dandanes se aromaterapija vse bolj uveljavlja. Ljudje uporabljajo eterična olja za blažitev stresa in napetosti, ki sta glavna krivca marsikatere bolezni tega časa.

Opozorila pred uporabo eteričnih olj!

Eterična olja so izredno koncentrirana in zato lahko pri prekomerni uporabi povzročajo težave. Olja vedno uporabljajte po predpisanih navodilih. Če navodil ni, se posvetujte s strokovnjakom aromaterapevtom.
Veliko eteričnih olj spodbuja menstruacijo in jih v nosečnosti ne smete uporabljati! Primerna so le olja cvetov, lesa in citrusov. Eterična olja so občutljiva na svetlobo, kisik, vlago in toploto. Olje zato shranjujemo pri temperaturi do 16 °C, zelo draga olja pa v hladilniku. Pred uporabo moramo olje segreti na sobno temperaturo, tako, da je koži prijazno. Olja nikar ne segrevajte na silo, vedno naj se segreje samo od sebe.
Eterična olja lahko uporabimo na različne načine. Z njimi si lahko naredimo kremo za različne tipe kože, lahko jih dodajamo pri negi las, uporabimo kot obkladke za lajšanje bolečin, za inhalacijo, grgranje, za kopeli, kot sredstvo za odišavljanje prostorov. Seveda moramo glede na uporabo izbrati pravilno olje.

Kaj predstavlja nota?

Francoski parfumar iz 19. stoletja je izdelal sistem, po katerem so olja razvrščena v notno lestvico, glede na hlapljivost. Te kategorije določajo hitrost izhlapevanja določene dišave. Olja, ki se hitro izhlapevajo se imenujejo zgornje note, dišijo pa nekaj minut. Kadar vohate mešanico dišav ali parfum, boste najprej zavohali visoko noto, čez nekaj ur pa le še dišavo osnovne note.