Dobrodošli na internetnih straneh wellness-revije Moja kopalnica! >> prijavite se na newsletter

Keramične ploščice kot začetna točka urejanja


Preurejate kopalnico in ne veste, kje bi začeli? Začeti pri spremembi kopalniške opreme ali stilu urejanja? Morda je dobra zamisel, da pri razmišljanju o preurejanju začnete pri keramičnih ploščicah! Svetujemo vam, da začnete prav s ploščicami in tako določite bodoči izgled kopalnice.

Glede na to, da je na tržišču ogromna ponudba keramičnih ploščic, lahko sklepamo, da je to delo samo za tiste krepke in pogumne, ki se bodo brez obotavljanja spustili v ta vidik urejanja. Začnite pri popisu posebnih trgovin, ki bi jih želeli obiskati. Izberite le nekaj trgovin, če je le mogoče boljših, v katerih je velika ponudba, ki je tudi finančno sprejemljiva. Večina proizvajalcev in salonov ima danes internetne strani, na katerih lahko vidite, kakšna je njihova ponudba. Porabite malo časa za iskanje po internetu, ker se vam bo to izplačalo. Eno je zagotovo – porabili boste znatno manj časa za obhode trgovin.

Ko ste napravili popis trgovin, ki jih nameravate obiskati, določite bodoči stil urejanja kopalnice. Če se izgled kopalnice ne bo preveč spremenil, bo izbira ploščic znatno lažja. Če pa spreminjate izgled kopalnice od temeljev, je treba odločitev o stilu urejanja sprejeti pred nakupom keramičnih ploščic. Zato dobro razmislite o stilu in glede na to izberite nove ploščice. Če ne boste menjali kopalniških elementov, prilagodite barvo novih ploščic obstoječim elementom v kopalnici.

Po tem ko ste določili stil urejanja, je čas, da greste po nove ploščice. Katere izbrati? Če želite iz kopalnice narediti lep prostor, potem razmislite o klasičnih keramičnih ploščicah ali kamnitih ploščicah. Čeprav lahko te ploščice na prvi pogled delujejo hladno (kar na nek način tudi so), lahko v kombinaciji z ostalimi deli kopalnice oziroma v skladu s kopalniškimi elementi in barvami kopalniških sten kopalnico naredijo enostavno in prijetno. Vsekakor bodite pri nakupu ploščic pozorni na njihovo kakovost oziroma razred in tudi oznako, ali gre za talne ali stenske ploščice.

Same dimenzije ploščic danes niso več tako pomembne, zato se celo keramične ploščice velikih dimenzij zelo pogosto najdejo tudi v majhnih kopalnicah (najbolj pogosto kot talne ploščice). To je seveda odvisno od velikosti prostora, saj se lahko kombinirajo ploščice različnih dimenzij. Tako lahko kopalniško steno obložite s ploščicami majhnih dimenzij, tla kopalnice pa z večjimi ploščicami. Takšne kombinacije so dobra izbira, če se želi v kopalnici doseči dinamika (kar je pogost primer v majhnih kopalnicah), pa tudi razbiti monotonost. V zelo majhnim kopalnicah pa so vsekakor najboljša izbira majhne ploščice.

Za klasičen izgled kopalnice izberite enobarvne ploščice brez vzorca. Če želite poudariti njihovo enostavnost, fuge obarvajte z močno barvo. Če ste se odločili za romantičen izgled (majhne) kopalnice, potem vsekakor izberite ploščice nežnih tonov. V kombinaciji z belimi kopalniškimi elementi bodo pastelni toni ploščic vsekakor doprinesli k nežnemu in ugodnemu doživljanju prostora.

Da bi uspeli tudi iz stare kopalnice narediti novo in lepšo kopalnico, preden karkoli kupite (keramične ploščice, elemente in podobno), dobro izmerite velikost kopalnice ali, kar je mogoče še pametnejše, če niste prepričani v svoje izračune, poiščite usposobljenega strokovnjaka, ki bo tudi uresničil vaše ideje. Seveda upamo, da uspešno!