Dobrodošli na internetnih straneh wellness-revije Moja kopalnica! >> prijavite se na newsletter

Kopalnica in steklo


Steklo kot gradbeni in dekorativni element v kopalnicah je priznan in se uporablja na zelo veliko načinov. Steklo najpogosteje vidimo kot stekleno kabino za prhanje s pregradno steno ali brez nje ter kot ogledalo in stekleni umivalnik. Vse bolj dostopne so tudi steklene ploščice v raznih barvah in dimenzijah, pripravljene za oblaganje tal in sten v kopalnicah kot alternativa keramičnim ploščicam.

Če bi se spustili v razmišljanje o steklu v kopalnicah, bi lahko prišli do zaključka, da je steklo lahko v vsakem segmentu kopalnice bodisi osnovni nosilni element bodisi dekorativni element. Seveda lahko steklo nadomesti keramične ploščice, uporablja se pri kabinah za prhaje, lahko se postavi tudi stekleni umivalnik. Tudi zunanji zid kadi se lahko obloži s steklom, poznamo pa tudi steklene klopi v savnah, steklene komode in seveda ogledala. Zahvaljujoč razvoju tehnologije obdelave stekla lahko steklo v kopalnici popolnoma prilagodimo želenemu dizajnu in ideji, kako narediti popolno kopalnico.
Steklo se lahko obdeluje na različne načine - s fuzijo, termično unikatno obdelavo stekla (to je najbolj ustvarjalen in takojšen način obdelave stekla, ki vrača steklo v njegovo naravno agregatno stanje pri okrog 800° C in ga ponovno po stopnjah povrne na temperaturo okolja). S spajanjem nekaj stekel, barv, tekstur in različnih materialov dobimo nepričakovano lepoto stekla, pri tem pa ni nič izgubljeno, le še izboljša se dizajn, struktura, enostavna praktičnost in prilagajanje stekla v notranji opremi. Stekla, ki gredo skozi takšen dolgotrajen proces ogrevanja in hlajenja, pridobijo na čvrstosti in lepoti strukture. Te nove tehnologije so na široko odprle vrata možnostim obdelave stekla v kopalnicah.
Steklo samo ima prednosti v kopalnici – vzdrževanje je mnogo lažje, ker so večje površine brez fug, montiranje stekla je enostavnejše kot postavljanje keramičnih ploščic, steklo se lahko posamezno oblikuje, kabine za prhanje lahko pridobijo prečudovite dekoracije, umivalniki so unikatni in prilagojeni željam uporabnika, ogledala so lahko v vseh barvah … S tem se ustvari posebna kopalnica.

Ne ostane nam nič drugega, kot da se lotimo oblikovanja kopalnice po svojih željah in idejah, kjer bo steklo v harmoniji z življenjskim prostorom in stilom življenja.

Jasminka KOVAČ, dipl. inž. notranjega oblikovanja
Danijel KVESIĆ, specialist za steklo