Dobrodošli na internetnih straneh wellness-revije Moja kopalnica! >> prijavite se na newsletter

Les kot material v kopalnicah


Čeprav so les kot material v kopalnicah in drugih sanitarnih prostorih v zadnjih desetletjih izrinili drugi materiali (predvsem keramika in razni polimerni materiali), se danes zdi, da je to bilo neupravičeno. Namreč, raziskave, ki so bile nedavno izvedene, kažejo, da uporaba lesa kot materiala v takšnih vlažnih prostorih sploh ne prestavlja higienskega problema.

Še pred 50 leti je bil les prevladujoči material za opremljanje domov in s tem tudi kopalnic in drugih sanitarnih prostorov. Toda od takrat do danes so njegovo mesto zavzeli drugi materiali, ki so bili cenejši za obdelavo (za proizvodnjo sanitarne in kopalniške opreme), kot so kovine, polimeri in keramika. Istočasno je bil les razglašen za nehigienski material, ker je prevladovalo mnenje, da njegove površine ostanejo dolgo vlažne, kar predstavlja odlično podlago za razvoj raznih mikroorganizmov. Poleg tega je (na prvi pogled hrapave) lesene površine zares težje čistiti in vzdrževati v primerjavi z na primer (na prvi pogled gladkimi) površinami iz keramike in raznih polimernih materialov.
Rezultati raziskav, ki so bile izvedene v zadnjem času, kažejo, da je bil les neupravičeno izključen iz uporabe v »vlažnih prostorih«, kot so kopalnice in drugi sanitarni prostori kot »nehigienski material«. Ena od takih raziskav je bila izvedena v ZDA, njeni rezultati pa se lahko povzamejo v nekoliko osnovnih točkah. Ob prisotnosti bakterij, ki so običajne v gospodinjstvih in tudi v zdravstvenih ustanovah, je dokazano, da ima les enako, ponekod pa celo boljše antibakterijsko delovanje v primerjavi s polimernimi materiali, steklom in jeklom. Ravno tako je bilo potrjeno, da struktura lesene površine ne vpliva v večji meri na razvoj mikroorganizmov, kar pomeni, da ni veliko razlike med gladko in hrapavo oziroma poškodovano površino. Kot je bilo predvideno, največji vpliv na higienske lastnosti lesa kot materiala v kopalnicah in drugih sanitarnih prostorih ima njegova vlažnost. To pomeni, da čim manj je na njegovi površini vode (vlage), toliko manjša bo možnost za razvoj bakterij. Treba pa je povedati, da problem pri tem predstavlja porozna struktura lesa, v kateri se nabira vlaga, ki predstavlja osnovni predpogoj za razvoj mikroorganizmov. Prav tako je treba poudariti, da nekatere od naravnih osnovnih sestavin lesa, kot je na primer tanin (ki je zlasti prisoten v boru, macesnu in hrastu), bistveno povečajo njegovo antibakterijsko lastnost. Velja omeniti še, da so lastnosti lesa, kar zadeva čiščenje, vzdrževanje in dezinfekcijo, v primerjavi z drugimi materiali zelo podobne.

Vse omenjeno je razlog, da se les kot material za kopalnice in sanitarne prostore oziroma za izdelavo kopalniške in sanitarne opreme ter talnih in stenskih oblog počasi vrača v uporabo. Tako so pred nekaj leti številni proizvajalci kopalniške opreme v svoj program (in to bolj luksuzne opreme) uvrstili kadi iz lesa vrhunskega dizajna. Takšne kadi je tržišče odlično sprejelo, sprva največ za uporabo v gospodinjstvih, v zadnjem času pa jih vse več naročajo hoteli in razni drugi turistični objekti. V vsakem primeru, izkušnje iz uporabe takih kadi dokazujejo, da ni nobenih problemov niti s higieno niti z vzdrževanjem in čiščenjem.

Morda je zaradi tega sedaj čas, da se les skozi glavna vrata vrne kot material za kopalnice in druge sanitarne prostore?