Dobrodošli na internetnih straneh wellness-revije Moja kopalnica! >> prijavite se na newsletter

Barve kot navdih za kopalnice


Barve so vsepovsod okrog nas. Z njimi živimo, vplivajo na naš organizem in glede na barve usklajujemo prostor, v katerem živimo. Pri izbiri barv vsekakor moramo upoštevati, da so barve med seboj usklajene. Zaradi tega je najbolje vse skupaj najprej 'postaviti na papir' in vnaprej točno določiti, katere barve bodo imele glavno besedo v kopalnici.

Praviloma so kopalniški elementi bele barve, čeprav se danes vse bolj pogosto lahko najdejo tudi v drugih barvah. Najbolj enostavne in mogoče tudi najlepše kombinacije barv v kopalnici se dosežejo prav z belo barvo. Če se odločate o rekonstrukciji kopalnice, razmislite o tem, da bi bila izhodna barva bela, vsaj kar zadeva kopalniške elemente.

Barve imajo predpisano delovanje na naš organizem. Ob nekaterih barvah se počutimo ugodno in veselo, ob nekaterih drugih pa občutljivo in žalostno. Rdeča, vijolična ali roza kopalnica bo zagotovo dobro vplivala na naše razpoloženje. Barve delujejo na našo psiho, umirjajo, okrepijo določene občutke in delujejo na organizem.

Ni treba, da so kopalniške stene v celoti obložene s ploščicami. Razmislite o tem, da obarvate svojo kopalnico in ustvarite edinstven in vesel prostor, v katerem se boste dobro počutili. Če želite zaradi lažjega vzdrževanja stene povsem obložiti s ploščicami, se odločite za obarvane ploščice, da se boste umaknili iz običajnih okvirjev urejanja kopalnice. Naj barve vladajo v vašem prostoru ne glede na njegovo velikost. Male ali velike kopalnice enako dobro prenašajo barve, seveda vse v mejah dobrega okusa oziroma stila.

Pisane in neusklajene barve lahko delujejo na naše (ne)razpoloženje in privedejo do tega, da se v kopalnici ne počutimo dobro. Verjamemo, da se temu vsekakor želite izogniti. Vedno obstaja možnost, da se poišče mnenje strokovnjaka, ki bo točno vedel, katera barva je najboljša za vaš prostor. Ravno tako s končno odločitvijo ne hitite in dobro razmislite, preden se odločite za barvo, ne glede na to, ali gre za barvo elementov ali barvo sten.

Oranžna

Če želite iz kopalnice narediti majhno oazo za boljše razpoloženje, vsekakor razmislite o oranžni barvi. Ta barva izboljšuje razpoloženje, vpliva na optimizem ter na delovanje srca. Prav tako za oranžno barvo velja, da vpliva na samozdravljenje, zato je to značilnost dobro imeti v mislih pri urejanju kopalnice.

Rdeča

Rdeča barva kot barva ljubezni zelo lepo pristaja v elegantne kopalnice z belimi elementi. Rdeča barva greje, je topla in vpliva na organizem ter ustvarja dodatno energijo. Ta barva je za energične lastnike, ki vedo, da je v kopalnici treba uživati.
V primeru, da se pobarva samo ena stena, je dobro ostale površine pustiti bele, da se ne bi okrepili kontrasti, ki bi na ta način nepotrebno odvrnili pozornost. Rdečo kopalnico je dobro uskladiti z vsemi posameznimi kopalniškimi elementi in njihovimi barvami, ker je rdeča barva močna in kot takšna ne dovoljuje preveč »vtikanja« v prostor.

Rumena

Ena od najbolj toplih in verjetno najbolj nežnih barv je vsekakor rumena. Deluje sproščujoče in vplivno. Če obarvate kopalniške zidove v rumeno barvo, so vam odprte razne možnosti urejanja. Če želite sproščujočo in ugodno kopalnico, potem je vsekakor treba paziti, da v prostoru ni prevelikih kontrastov (npr. rdeči elementi, svetlo obarvano ogledalo in podobno). Rumena barva vpliva na delovanje organizma in deluje sproščujoče na naše živce. Mirna in topla kopalnica je obarvana prav z rumeno barvo.

Zelena

Zelena barva je dobra izbira za kopalniške stene in tudi elemente. Regenerira in sprošča, je optimistična in daje moč. Njeno umirjeno delovanje se vidi v neposrednem kontaktu z barvami narave. Če vnesete v zeleno kopalnico dotik narave, npr. rastlino, ki ji ustreza vlaga, bo kopalnica izpopolnjena kot prostor, v katerem se boste počutili posebno.

Modra

Kot barva morja in neba, odločnosti in moči, je modra barva zelo hvaležna za kopalnico s stilom. Modre kopalnice namreč (zagotovo če gre za intenzivno modro barvo) oddajajo energijo in puščajo močan vtis. V kombinaciji z močnimi kontrastnimi barvami, npr. rdečo ali vijolično, kopalnica lahko izgleda zelo učinkovito. Ni redkost, da se celo majhne kopalnice obarvajo z modro barvo. Seveda morate biti za takšne smele kombinacije odločni in pripravljeni na kritiko!

Igrajte se z barvami. Kopalnica lahko zasije v popolnoma novem sijaju ali edinstvenem stilu, če uvedete čarobne barve in začnete igro polno življenja in energije. Izberite za svojo kopalnico obarvane ploščice ali tiste z vzorci. Naj barve vladajo vašemu priljubljenemu prostoru, tako kot je tudi vse okrog nas pisano obarvano...