Dobrodošli na internetnih straneh wellness-revije Moja kopalnica! >> prijavite se na newsletter

Kopalnica in rastline


Kopalnico se lahko preuredi z majhnim kraljestvom eksotike! Tropske rastline se namreč zelo lepo prilegajo v prostor kopalnice, zlasti primerne so, če želimo iz našega priljubljenega kotička za počitek in sprostitev napraviti nekaj posebnega in drugačnega.

Osnovno pravilo pri izbiri rastlin za kopalnico je, da morajo dobro prenašati vlago. Prav zaradi tega so tropske rastline najboljša izbira za kopalnico. Te rastline dobro prenesejo tudi toploto, ki je v kopalnici prisotna v takšni meri, da taki vrsti rastlin odgovarja.

Če se odločite obogatiti kopalnico z rastlinami, bodite pozorni na prostor, kamor jih boste postavili. V vsakem primeru rastline ne smejo biti izpostavljene škropljenju šampona in vode pri prhanju. Rastline postavite na višje mesto oziroma izobešeno polico, na kateri bodo prišle do izraza. Če imate okno v kopalnici, mogoče ni slaba ideja, da rastlino postavite čim bližje izvoru svetlobe. Treba je tudi paziti, da rastlina ni izpostavljena prepihu.

Če imate veliko in svetlo kopalnico, lahko izberete gardenijo, azalejo ali prekrasno orhidejo. Te vrste rastlin dobro prenašajo vlago, v kombinaciji s svetlobo pa je njihova nega zelo enostavna.

Če je kopalnica majhna in brez naravne svetlobe oziroma z zelo malo svetlobe, se lahko vanjo postavi praprot, bambus ali begonijo. Filodendron je rastlina, ki se ravno tako lahko postavi v slabo osvetljene prostore in zelo lepo izgleda. Če obstaja možnost montaže visečih lončkov na strop kopalnice, potem je filodendron prava rastlina za to. Bambus je ravno tako zelo hvaležen v kopalnici, ker dobro prenaša vlago. Ker je povezan s srečo, je bambus še toliko boljša izbira za popolno kopalnico.

Če opazite, da je listje rastlin začelo dobivati drugačno barvo ali da se suši, rastlini nekaj ne ustreza. Mogoče je na njen kak škodljivec ali dobiva preveč oziroma premalo vode. Najpogosteje rastlina ne dobiva dovolj svetlobe in jo je treba premestiti na bolj primerno mesto (rastline same iščejo izvor svetlobe in se obračajo proti njemu). V primeru, da je rastlina postavljena na tla kopalnice, se lahko zgodi, da preveč raste v višino (difenbahija). Da bi to preprečili, postavite rastlino na majhen stolček ali klopco, da bi bila bliže oknu ali svetlobi. Liste rastline je treba vsaj enkrat na teden nežno oprati z mehko krpico.