Dobrodošli na internetnih straneh wellness-revije Moja kopalnica! >> prijavite se na newsletter

Kopalnica živi z barvami


Kakšne barve bo kopalnica, je odvisno od stila in kopalniških elementov, ki se v njej nahajajo. Pred odločitvijo o barvi je treba izbrati kopalniške elemente. Če bo kopalnica rdeča, modra, zelena ali enostavno bela, razmišljajte o njej kot o prostoru, v katerem boste preživeli veliko časa. V skladu s tem je treba barve pametno izbrati.

Barve se na predpisan način stapljajo z materialom kopalniških elementov. Drastična odstopanja od tega pravila lahko kopalnico spremenijo v neugodno urejen prostor, poln neskladja in napetosti. Barve so zaslužne za udobno atmosfero. Nežne pastelne, pa tudi močne barve v predpisanih kombinacijah določajo kopalnico po vseh njenih elementih. Kar pa se tiče materiala, je pomembno o njem razmisliti, saj predstavlja “ogrodje” kopalnice. Materiali, kot so kamen, keramika, marmor ali les, določajo izgled kopalniških elementov in tudi končnega izgleda kopalnice. Na primer, svetel les kot prevladujoči material v kopalnici predstavlja gotovo pot v prostor, ki diha s svežino in lahkoto.

Keramične ploščice ustvarjajo poseben koncept kopalnice in kot prevladujoči material kopalnice so navdihujoč element, ki nudi razne možnosti. V velikih prostorih je dovoljeno eksperimentirati s ploščicami velikih dimenzij, kar je danes postal tudi svojevrsten hit. Katero barvo ploščic izbrati? V velikih kopalnicah se lahko izbere kombinacija intenzivnih barv, ki bodo pokrivala področje okrog kadi ali kabine za prhanje, medtem ko se na tleh ali na nasprotni strani kopalnice položijo ploščice drugačne barve. Pri izbiri prevladujoče barve keramičnih ploščic je dobro upoštevati tudi prihodnost. Kaj mislimo s tem? Čez nekaj let boste mogoče želeli zamenjati posamezni dotrajani kopalniški element ali barvo sten in boste veseli, če vam ne bo treba obenem menjati tudi ploščic. Enostavne barve ploščic se lahko vklopijo v razne kombinacije urejanja.

Če želite ustvariti "živo kopalnico", potem kot prevladujočo barvo sten uporabite rdečo ali oranžno. Pastelne barve umirjajo in so primerne za majhne kopalnice. Če se majhen prostor pobarva npr. v črno ali intenzivno modro barvo, bo ta prostor deloval še manjši in neugleden. Tudi male kopalnice so hvaležne, če se domišljiji odprejo vrata. Če se ena stena kopalnice pobarva v modro, druga pa v belo barvo je, ob kopalniških elementih svetlih tonov, lahko tudi majhna kopalnica zanimiva in lepa.

Rumena barva kopalniških sten se lepo prilega k zelenim keramičnim ploščicam ali tudi vijolična v kombinacijo z modro. Zelena barva sten ustreza zelenim niansam keramičnih ploščic in tlom, ki so položena z belimi keramičnimi ploščicami. Modra barva kopalniških sten se popolnoma sklada z niansami rdečih keramičnih ploščic in popolnoma belih tal. Vse to so možnosti rešitve za lepe kopalnice, toda če ste v dvomih glede barve ali materialov, je vsekakor najbolje poiskati nasvet strokovnjaka.

Iz urejanja kopalnice nikoli ne smete izključiti barv. O njih je treba razmišljati tudi pri izbiri kopalniških elementov. Tudi barve vplivajo na stil in izgled kopalnice. Če so barve v neskladju s kopalnico kot celoto, bo prostor izgubil osnovno vlogo, ki mu je namenjena. Kopalnica mora biti prijeten in sproščujoč prostor, ki vsekakor pozitivno vpliva na uporabnike. Biti mora zamišljena kot popolna in edinstvena izkušnja, ki nudi sproščujočo atmosfero.