Dobrodošli na internetnih straneh wellness-revije Moja kopalnica! >> prijavite se na newsletter

Družinske kopalnice


Planiranje kopalnice ni niti najmanj lahka naloga. Najsi gre za majhno ali veliko kopalnico, je njeno opremljanje zahtevno opravilo, ki ga je treba narediti po predpisanih pravilih, ker bo v nasprotnem v kopalnici nastala nepotrebna zmeda...

Kaj je najbolj pomembno, kaj je treba upoštevati, preden se lotimo preurejanja kopalnice? Prvo in osnovno pravilo je, da moramo upoštevati, komu je kopalnica namenjena, oz. kdo vse jo bo uporabljal? Kopalnica kot prostor mora izpolnjevati tehnična, funkcionalna in tudi estetska pravila. Ravno tako je število članov družine pomemben dejavnik, o katerem je treba razmisliti pred urejanjem kopalnice.

Kopalnica mora biti koristna. Kopalniški elementi se morajo dopolnjevati in tvoriti celoto, ki se na enoten način ujema z vsem tistim, kar danes poznamo kot "kopalnica 21. stoletja". To je prostor, ki je izpolnjen s pozitivno energijo in ki je postavljen (bolj luksuzne variante) kot spa center, ki je navdihujoč za telo in dušo...

Družinske kopalnice označuje prostranost (če to prostor dovoljuje) in funkcionalnost. V njej se ne bi smeli nahajati odvečni (nepotrebni) elementi, ki kvarijo izgled kopalnice ali tudi nepotrebno omejujejo prost prostor za otroke. Kadi so zmeraj boljša izbira za družinsko kopalnico. Vse dokler je otrok majhen (novorojenček) in dokler se kopa v posebni otroški banjici, je bolj enostaven in boljši način kopanja v kadi. Kabine za prhanje so v tem pogledu zelo nepraktične. Odhod na spanje je lahko bolj udoben in zabaven, če ima otrok pred tem kratek "odmor" v udobni topli vodi. Idealno mesto za namestitev kadi je v središču prostora. Kadi, ki se nahajajo ob steni, in kotne kadi so enako funkcionalne in primerne za družinske kopalnice. Okrog kadi je dobro postaviti pogrinjalo proti drsenju. Pogrinjalo bo vam in otroku nudilo dodatno varnost pri izhodu iz kadi. Pogrinjala so lahko tudi zanimiv dekorativni element, ki bo malčkom dodatno polepšal bivanje v kopalnici. Če obstaja v kopalnici višek prostora, se ob kadi lahko postavi tudi kabina za prhanje.

Dobro izbiro za velike družinske kopalnice predstavljajo dvojni umivalniki. Jutranja tekmovanja "kdo bo prvi" lahko postanejo preteklost. Dvojni umivalniki so zelo praktični in tudi dizajnersko zanimivi. Kopalnici dajo posebno noto "velikosti" in posebnosti. Danes so na tržišču na voljo različne velikosti dvojnih umivalnikov, da o dizajnu sploh ne govorimo!

WC se vsekakor mora nahajati v družinski kopalnici. Zaželeno je imeti tudi majhen ločen prostor, v katerem bi se nahajal WC in umivalnik. To velja za družine, ki imajo več kot štiri člane.

Omare v družinskih kopalnicah morajo biti prostrane in funkcionalne. Vanje se lahko namesti večja količina brisač, pa tudi otroških igrač, kozmetičnih preparatov in podobno. Sredstva za čiščenje ne smejo biti nikoli dosegljiva radovednim malčkom. Potrudite se, da te "zanimive pisane škatlice" namestite na varno (visoko) mesto. Tudi velika košara za odlaganje umazanega perila je sestavni element družinske kopalnice. V velikih družinah tudi pralni stroj s sušilcem rešuje situacijo.

Ogrevanje kopalnice je posebno pomemben element njene udobnosti. Danes se vse bolj v kopalnice vgrajuje talno gretje, ki se je pokazalo za zelo koristno, ko gre za majhne otroke, ki še kako radi bivajo v kopalnici. Igranje z bobnom pralnega stroja (seveda medtem, ko ni vključen!) je lahko pomoč pri vsakodnevnih aktivnostih odraslim (pospravljanje perila v košaro in podobno) za otroke predstavlja posebno doživetje. Zaradi tega je talno gretje za družino z majhnimi otroki dobra izbira. Tudi o bojlerjih je treba razmisliti. Pri tem se je najbolje posvetovati s strokovnimi in kvalificiranimi osebami, ki bodo našle najboljše rešitve.

Svetloba v družinski kopalnici ne sme biti zanemarjena. Poskrbite, da v kopalnici obstaja več virov svetlobe. Za družinske kopalnice so svetli toni sten zmeraj dobrodošli. Kar se tiče barv kopalniških elementov – če se odločite za enostavno belo ali nianse pastelnih barv, ne boste zgrešili. Pisani vzorci na stenah, keramične ploščice in bordure se lahko popolnoma vklopijo v kreativno zamišljeno družinsko kopalnico.

Če gre za majhno družinsko kopalnico, si je treba omisliti funkcionalno rešitev, ki ne bo izključila niti enega kopalniškega elementa. Spomnimo se nekaterih davnih dni in projektiranja v glavnem majhnih kopalnic, ko so morali uporabniki zaradi vgradnje pralnega stroja umakniti umivalnik. Danes se nam takšne rešitve zdijo nemogoče ali celo abstraktne. Majhna kad, umivalnik, omarica, WC in pralni stroj so sestavni del majhnih kopalnic. Če v kuhinjskem prostoru obstaja dovolj prostora za namestitev pralnega stroja, ne dvomite! Dodaten prost prostor v majhni kopalnici bo odigral pomembno vlogo za ustvarjanje ugodne atmosfere in prostora, v katerem je udobno bivati.

Družinske kopalnice predstavljajo radost za vse stanovalce. Kopalnice so prostor, v katerem se ustvarja dodatna energija, v katerem se najde inspiracija za ustvarjalnost (otroci) in ki deluje pozitivno na vse, ki ga uporabljajo. Omislite si svojo družinsko kopalnico v skladu z duhom cele družine ali z željami stanovalcev. Poskrbite, da bo kopalnica prostor skupne radosti, v katerem bo cela družina srečno začela dan in srečno odšla na počitek...