EGES 4/2019

Naslovna
KAJ VSE VPLIVA NA UČINKOVITOST?
Zanimanje za uporabo toplotnih črpalk se iz leta v leto povečuje. Te črpalke se namreč uporabljajo ne le kot rešitev za ogrevanje in hlajenje v novo zgrajenih hišah in zgradbah, ampak so vse pogostejše tudi v primerih energetske prenove stavb. Toda vprašanje je, kaj vse vpliva na energetsko učinkovitost njihovega delovanja in kakšen je pri tem vpliv njihove uporabe?
TOPLOTA SE NE SME IZGUBITI
Pred dvema letoma so tudi za sprejemnike toplote v sistemih za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode uvedli razred energetske učinkovitosti A+, kar kaže, da imajo takšni sistemi skoraj zanemarljive toplotne izgube. Hkrati pa se sprejemniki, ki ne ustrezajo razredu C, ne morejo več pojavljati na evropskem trgu. Toda kaj v resnici pomeni energetska učinkovitost sprejemnika toplote?
Z UPOŠTEVANJEM OKOLJSKIH STANDARDOV
Elektroenergetika dobiva nove funkcije v povezavi s prometom, telekomunikacijami in informatiko ter zagotavlja z upoštevanjem novih tehnoloških možnosti pomemben servis novih storitev uporabnikov ob zagotavljanju okoljskih standardov. Po letu 2013 je bil Kongresni center Thermania Laško zopet prizorišče konference slovenskih elektroenergetikov. Največji bienalni dogodek elektroenergetske stroke je organiziralo Slovensko združenje elektroenergetikov CIGRE-CIRED.
NEMČIJA OPUŠČA PREMOG
Minilo je osem let, odkar se je Nemčija kmalu po nesreči v JE Fukušima 1 odločila, da bo do leta 2022 ustavila proizvodnjo električne energije v jedrskih elektrarnah in sprejela odločitev, da bo opustila premog kot vir energije. Odločitev je še toliko bolj pomembna, ker se je Nemčija v veliki meri oprla na lignit in premog, katerega delež v domači proizvodnji energije je lani znašal kar 38 %, hkrati pa je ustvarila najslabšo gospodarsko rast v zadnjih petih letih.
ŠPORTNA ELEGANCA NA ELEKTRIČNI NAČIN
V notranjosti skoraj vseh visokozmogljivih vozil, tudi modela I-Pace, so uporabljeni visokokakovostni materiali z vrhunskim zaključkom. Če k temu dodate še dejstvo, da gre za Jaguarja, ne manjka niti luksuz.
AZIJSKA POTREBA V PRVI VRSTI
Po še enem rekordnem letu bo svetovno povpraševanje po zemeljskem plinu v naslednjih petih letih še naprej naraščalo. Močna poraba v hitro rastočih azijskih gospodarstvih in stalen razvoj mednarodne trgovine s plinom so že zdaj nekateri od glavnih razlogov za to rast.